یکی از مهمترین سؤالاتی که مادران در دوران شیردهی دارند این است که باید در دوران شیردهی چه غذاهایی را مصرف کنند تا مطمئن شوند که تولید شیرشان خوب است، زیرا نگران سلامتی و رشد کودک دلبندشان هستند و میخواهند برای او سنگ تمام بگذارند. برای خانمها، دوران شیردهی یکی از زمانهایی است که باید توجه بیشتری به تغذیه و سلامتی خود داشته باشند. هرچیزی که در این دوره خورده میشود از یک سو در بهبودی پس از زایمان نقش دارد و از سوی دیگر، میتواند در مقدار شیری که تولید میشود تأثیری مستقیم داشته باشد. در ادامه نکاتی در رابطه با افزایش شیر مادر آورده شده است. با «چطور» همراه باشید.
چطور تولید شیر را افزایش دهیم؟
یکی از بهترین روشها برای افزایش شیر این است که شیردهی به کودکتان را ادامه دهید. تولید شیر به روش شیردهی به کودک ، نسبت به سایر روشها بسیار مؤثرتر است. تحریک اعصاب در زمان شیردهی به تولید شیر بیشتر در سینهها کمک میکند. کاهش شیر علائمی را به بدن ارسال میکند تا بدن این کاهش را با تولید شیر جبران کند. اگر همچنان احساس میکنید که تولید شیر باید بیشتر شود، باید از غذاهایی استفاده کنید که تولید شیر را افزایش میدهند. به غذاهای تحریککنندهی تولید شیر، گلاکتاگوژ (galactagogues) یا شیرزا گفته میشود.
شما از همان روزهای اول تولد به کودکتان غذا میدهید (به جز در بعضی موارد پزشکی)، پس لازم است تا برای هرچه بهتر انجام دادن این وظیفه، سلامتی و توانایی خود را حفظ کنید و به این ترتیب به بهبودی جسمی خود نیز کمک کنید.
غذایی که تولید شیر مادر را افزایش میدهند.
غذاهای بهخصوصی وجود دارند که تولید شیر را افزایش میدهد و شیردهی را تقویت میکنند. شیر مادر حاوی تمام موادمغذی اولیهی موردنیاز برای رشد کلی و تکامل مغز نوزاد است. در مقالهی ۲۵ مورد از غذاهایی که لازم است برای افزایش شیر در رژیم غذایی خود بگنجانید، آورده شده است. این غذاها برای افزایش شیر بسیار مناسب هستند و همچنین میتوانند سلامت را به شما بازگردانند.
۱. سوپ جو
آماده کردن جو بهعنوان یک وعدهی غذایی بسیار آسان است:
این غذا سرشار از انرژی است؛
جو سرشار از فیبر است و برای دستگاه گوارش شما بسیار مناسب است؛
۲ .دانهی رازیانه
دانهی رازیانه کیفیت شیر را بالا میبرد.
دانهی رازیانه بهخوبی هضم میشود و کولیک (گریههای بیوقفه و بیدلیل) نوزاد را کنترل میکند؛
دانهی رازیانه میتواند بهعنوان ادویه در غذا استفاده شود. دانه را به چایتان اضافه کنید یا به همراه شیر بجوشانید و میل کنید؛
مقداری از دانه را بعد از وعدهی غذایی خود بجوید و دهانتان را تازه کنید.
۳. دانهی شنبلیله
دانهی شنبلیله بهعنوان افزایشدهندهی شیر شناخته میشود.
مقداری از دانه را به همراه یک لیوان شیر میل کنید تا از یبوست بعد از زایمان جلوگیری کنید؛
دانهی شنبلیله کیفیت شیر را بالا میبرد؛
دانه را با ادویهجات و طعمدهندهها استفاده کنید؛
با مخلوط دانهی شنبلیله و برنج نوعی پنکیک آماده کنید و بهعنوان صبحانه میل کنید.
4. اسفناج و برگ چغندر
اسفناج و برگ چغندر حاوی آهن، کلسیم و فولیکاسید هستند.
این مواد برای جبران کمخونی مادران ضروری هستند؛
این مواد میتوانند به قوی شدن کودک شما کمک کنند؛
اسفناج و برگ چغندر دارای مواد سمزدا هستند؛
اسفناج دارای ساختار شیمیایی خاصی است که به پیشگیری از سرطان سینه کمک میکند؛
از این برگها در سوپ استفاده کنید؛
از این مواد در خمیر استفاده کنید و پاراتوره (نوعی نان هندی) یا نانی برای وعدههای غذایی خود درست کنید؛
به یاد داشته باشید که در مصرف اسفناج جانب اعتدال را نگاه دارید، زیرا میتواند سبب اسهال در کودک شود.
5. سیر
سیر یکی از بهترین غذاها برای افزایش شیر مادر است. همچنین به عنوان تقویتکنندهی شیردهی در مادران شناخته میشود.
سیر ترکیباتی شیمیایی دارد که به شیردهی کمک میکنند؛
مصرف سیر از ابتلا به انواع سرطانها جلوگیری میکند؛
چند حبه سیر سرخشده را در سوپ خود بریزید؛
سیر را به سبزیجات مورد انتخاب خودتان اضافه کنید؛
در روشی دیگر میتوانید چند حبه سیر را در روغن تفت دهید و یک روز درمیان به همراه پلو مصرف کنید.
6. هویج
یک لیوان آب هویج به عنوان صبحانه یا در زمان نهار میتواند به میزان خیلی زیادی در شیردهی تأثیر بگذارد.
هویج نیز مانند اسفناج، کیفیت شیردهی را به میزان زیادی بالا میبرد؛
هویج حاوی ویتامین A است که مکمل شیردهی است و کیفیت شیر شما را افزایش میدهد؛
شما میتوانید از هویج بهصورت خام، پخته یا پوره در سوپ استفاده کنید؛
در فصل زمستان سعی کنید تا از پورهی هویج به همراه شیر و شکر استفاده کنید.
7. آب و آبمیوه
نوشیدن آب و آبمیوه شیردهی را تقویت میکند و حجم کل شیر را در هر بار شیردهی افزایش میدهد.
این کار از کمآب شدن بدن شما جلوگیری میکند و مایعات از دسترفته درطول شیردهی را جایگزین مینماید؛
در زمان تشنگی یا حتی قبل از شیردهی به کودک، یک لیوان آب بنوشید.
8. دانهی جو
دانهی جو نهتنها شیردهی را تقویت میکند، بلکه آب بدن شما را تأمین مینماید.
میتوانید دانهی جو را بجوشانید و درطول روز از آب آن استفاده کنید؛
از دانهی جو به همراه سایر سبزیجات و طعمدهندههای موردعلاقهی خود استفاده کنید.
9. ماهی سالمون
سالمون منبعی غنی از EFA (اسیدهای چرب ضروری) و امگا۳ است.
EFA و امگا۳ موادمغذی زیادی دارند و برای مادران در دوران شیردهی ضروری هستند؛
ماهی سالمون را برای تقویت هورمونهای شیردهی و بیشتر شدن مواد مغذی موجود در شیر در فهرست غذایی خود قرار دهید؛
سالمون را بهصورت بخارپز، سرخشده یا حتی کبابی استفاده کنید.
10. بادام
بادام سرشار از امگا۳ و ویتامین E است.
ویتامین E به التیام خارشهایی که به دلیل علائم کشش بعد از زایمان ایجاد میشوند کمک میکند؛
امگا۳ به هورمونهای تقویتکنندهی شیردهی کمک میکند تا تولید شیر را بیشتر کنند؛
بادام خردشده را با شیر میل کنید تا تأثیر آن بیشتر شود؛
بادام را به شوربای جوی خود اضافه کنید.